DEDEKTİF TUTMAK YASAL MI ?

DEDEKTİF TUTMAK YASAL MI ?
Tarih : 2021-05-09 22:01:12 Yazar: Admin

Dedektif tutmak suç mudur yoksa yasal mı? Dedektif tarafından elde edilen deliller davalarda kullanılabilir mi? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.

 

Dedektifler; boşanma davalarında delil elde etmek, velayet davalarında elinizi güçlendirecek deliller toplamak, adres tespiti yapmak, borçlunun kaçırdığı mal varlıklarını bulmak, eş takibi, öğrenci takibi, evlilik öncesi araştırma ve personel araştırması gibi bir çok konu da yurttaşlara hizmet sağlamaktadırlar.
 

Peki birçok önemli kararların verilmesinde ihtiyaç duyulan ipuçları ortaya çıkaran dedektiflerden yararlanmak, dedektif tutmak bir suç teşkil eder mi?
 

Türk Ceza Kanunu’nda dedektif tutmak ile alakalı yapılmış herhangi bir suç ve ceza tanımı bulunmamaktadır.
 

Anayasa’nın “Suç ve Cezalara İlişkin Esaslar” başlıklı 38. Maddesi’nde:
 

“Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan yasanın suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.
 

Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri fakat kanunla konulur. “

denilmektedir.

Sonuç olarak Türk Ceza Kanunu’nda “dedektif tutmak” ile alakalı bir suç tanımı ve düzenleme olmadığından bu eyleme ceza verilemez.

 

Ancak dedektif tutmak suç olmasa da, dedektifin eylemleri Türk Ceza Kanunun’da yer alan suç eylemlere girer ise, işte o zaman dedektif tutan, ona talimat veren kişinin de sorumluluğu gündeme gelecektir.
 

Örnek vererek açıklayacak olursak:

Dedektif, takip ettiği kişinin evine gizlice girerek kamera ve ses sistemleri kurarak tuzak kurmuş ise bu eylem suç teşkil edecek, “Özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “Konut Dokunulmazlığının İhlali” suçları gündeme gelecektir.
 

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Dedektif tutmak suç değildir. Önemli olan hukuka uygun olarak delillere ulaşmaktır.